Bisiklet ile ilgili terimleri ifade etmeye çalıştığım
BİSİKLET SÖZLÜĞÜ
Aktarıcı : Zincirin ön ve arka dişlilerde konumunu (vites) değiştirmenizi sağlayan parçalar. Ön / arka vites makinesi olarak
da ifade edilebiliyor.
Ayna : Bisikletin ön dişlisi ya da dişlileri.
Aynakol : Ön dişli/dişlilerin olduğu ve pedalların da bağlandığı
parça.
Barent : Gidonun iki ucuna takılan ve alternatif tutuş sağlayan boynuz benzeri parça.
Cyclocross : Yol yarış bisikletine benzeyen ancak
dişli ve görece kalın lastikleri ile arazi sürüşleri için yapılmış bisiklet
türü
Downhill : Arka
amortisörü ve büyük çalışma mesafeli ön amortisörü olan, tepe inişi amaçlı,
yüksek kaliteli malzemelerden oluşan dağ bisikleti türü.
Elcik : Yarış bisikleti haricindeki bisikletlerde, gidonu tuttuğumuz noktalarda kavrama ve avuç içi baskıyı azaltma amacıyla kullanılan kauçuk vs. tutma yeri.
Fat Bike : Kar,kum vb. zeminlerde sürüş için lastikleri ort. 10 cm. kalınlığında olan mtb bisiklet türü.
Fixie : Vitessiz ve arka dişlisi geriye doğru da tekerle birlikte dönen (sabit) bisiklet türü.Bisiklet ilerlediği müddetçe pedal çevirmek durumundasınızdır.
Freehub : Bisiklet ilerlerken pedal çevirmeyi bırakmanızı sağlayan, arka göbeğin uzantısı olmakla birlikte rublenin (kaset tip arka dişli) -parmağa yüzük takar gibi- üzerine geçtiği düzenek.
Furş : Kadronun alın borusu (en önde) içine yerleştirilen, bisiklet maşasına ait değiştirilebilir yataklar.Furç olarak da ifade edilebiliyor.
Gidon : Bisikletin direksiyonu.
Gidon Boğazı : Maşanın üst kısmı ile gidonu birbirine bağlayan (alt resimdeki "zero" yazan) parça.
Göbek : Ön ve arka teker göbekleri ile aynakol dönme eksenin bulunduğu orta göbek.Hybrid : Düz gidonu, genellikle 28 inç teker çapı ve sabit maşası olan, hız odaklı şehir bisikleti türü.
Kadans : Bir dakikadaki pedal çevirme sayısı.
Kadro : Bisikletin iskeleti.Günümüzde genellikle alüminyum alaşımdan yapılmakla birlikte amaca uygun olarak çelik veya titanyum alaşım ya da karbonfiberden de yapılmaktadır.
Kadro Boyu : Orta göbek merkezinden sele borusunun girdiği kadro uç kısmına kadar olan ölçü.
Kadro Kulağı : Arka vites makinesinin kadroya bağlanmasını sağlayan ve her marka/model bisiklette birbirinden farklı olan küçük parça.
Maşa : Ön tekerleğin bağlandığı, amortisörlü ya da sabit olabilen parça. Diğer adı çatal.
Mtb : Genellikle 26 inç çapında, ortalama 5 cm. kalınlığında ve dişli tekeri olan, süspansiyonlu dağ bisikleti. Mountain bike ın kısaltması.
Peloton : Yol bisikleti yarışlarında birlikte ilerleyen bisikletçilerin oluşturduğu gruba verilen ad.
Quick Release : Elle açılıp kapanan mandal düzeneği sayesinde teker göbeği, sele borusu vs. parçaların sabitlenip kilitlenmesini sağlayan sistem.Rotor : Disk frenli bisikletlerdeki fren diski.
Ruble : Fixie haricindeki bisikletlerdeki arkadaki serbest (geriye doğru tekerden bağımsız dönebilen) dişli ya da dişliler. Diğer adı kaset dişli.Sele Kelepçesi : Sele borusunun kadroya girdiği noktada sele borusunu sıkıştırıp konumunu sabitlemeye yarayan parça.
Single Speed : Vitessiz bisiklet olup fixie bisikletten farkı arka dişlisinin geriye doğru tekerlekten bağımsız dönebiliyor olmasıdır. Diğer bir deyişle bisiklet ilerlerken pedal çevirmek zorunda olmazsınız.
Spacer : Dolgu pulu anlamına gelmekle birlikte genelde gidonun yüksekliğini ayarlamak için maşa borusunun kadro alın borusu üstünde kalan kısmına geçirilen pullar için kullanılan ad.
Spd (kilitli) Pedal : Shimano Pedaling Dynamics in kısaltması. Özel ayakkabılarının tabanlarındaki metal parçanın (kal) pedala kilitlendiği ve pedala, itişin yanında çekiş gücü de uygulayabilmeyi sağlayan sistem.Kağıt mendilin Selpak markası ile özdeşleştiği gibi kilitli pedal da kısaca spd olarak anılmaktadır.
Tandem : Pedal çeviren iki sürücüsü olan bisiklet türü
Trainer : İç mekanda bisikletin arkasını askıya alıp pedala uygulamadığımız güce çeşitli yöntemlerle direnç oluşturarak bisikletle olduğumuz yerde, ilerlemeden antrenman yapmamızı sağlayan düzenek.
Yılan Isırığı : Düşük lastik basıncı sebebiyle kaldırım, çukur vb. engellerden geçerken şambrel (iç lastik) jant ve dış lastik arasına sıkışıp iç lastikte küçük bir yarık oluşabilir. Bu sebeple lastiğin patlamasına yılan ısırığı denir.