ANA (Yatay) MENÜ

Bisiklet > Bisiklet Sözlüğü

 

Bisiklet ile ilgili terimleri ifade etmeye çalıştığım

BİSİKLET SÖZLÜĞÜ

Aktarıcı   : Zincirin ön ve arka dişlilerde konumunu (vites) değiştirmenizi sağlayan parçalar. Ön / arka vites makinesi olarak da ifade edilebiliyor.

Ayna        : Bisikletin ön dişlisi ya da dişlileri.

Aynakol   : Ön dişli/dişlilerin olduğu ve pedalların da bağlandığı parça.

Crankset

Barent         Gidonun iki ucuna takılan ve alternatif tutuş sağlayan boynuz benzeri parça.

Cyclocross : Yol yarış bisikletine benzeyen ancak dişli ve görece kalın lastikleri ile arazi sürüşleri için yapılmış bisiklet türü

Downhill    Arka amortisörü ve büyük çalışma mesafeli ön amortisörü olan, tepe inişi amaçlı, yüksek kaliteli malzemelerden oluşan dağ bisikleti türü.

Elcik    Yarış bisikleti haricindeki bisikletlerde, gidonu tuttuğumuz noktalarda kavrama ve avuç içi baskıyı azaltma amacıyla kullanılan kauçuk vs. tutma yeri.

Fat Bike Kar,kum vb. zeminlerde sürüş için lastikleri ort. 10 cm. kalınlığında olan mtb bisiklet türü.

            

Fixie    Vitessiz ve arka dişlisi geriye doğru da tekerle birlikte dönen (sabit) bisiklet türü.Bisiklet ilerlediği müddetçe pedal çevirmek durumundasınızdır.

Freehub Bisiklet ilerlerken pedal çevirmeyi bırakmanızı sağlayan, arka göbeğin uzantısı olmakla birlikte rublenin (kaset tip arka dişli) -parmağa yüzük takar gibi- üzerine geçtiği düzenek.

Furş    Kadronun alın borusu (en önde) içine yerleştirilen, bisiklet maşasına ait değiştirilebilir yataklar.Furç olarak da ifade edilebiliyor.

Gidon    : Bisikletin direksiyonu.

Gidon BoğazıMaşanın üst kısmı ile gidonu birbirine bağlayan (alt resimdeki "zero" yazan) parça.

Stem

Göbek   : Ön ve arka teker göbekleri ile aynakol dönme eksenin bulunduğu orta göbek.

Hybrid   : Düz gidonu, genellikle 28 inç teker çapı ve sabit maşası olan, hız odaklı şehir bisikleti türü.

Kadans : Bir dakikadaki pedal çevirme sayısı.

Kadro  : Bisikletin iskeleti.Günümüzde genellikle alüminyum alaşımdan yapılmakla birlikte amaca uygun olarak çelik veya titanyum alaşım ya da karbonfiberden de yapılmaktadır.


Kadro BoyuOrta göbek merkezinden sele borusunun girdiği kadro uç kısmına kadar olan ölçü.

Kadro KulağıArka vites makinesinin kadroya bağlanmasını sağlayan ve her marka/model bisiklette birbirinden farklı olan küçük parça.

Derailleur Hanger

Maşa    :  Ön tekerleğin bağlandığı, amortisörlü ya da sabit olabilen parça. Diğer adı çatal.

Mtb     Genellikle 26 inç çapında, ortalama 5 cm. kalınlığında ve dişli tekeri olan, süspansiyonlu dağ bisikleti. Mountain bike ın kısaltması.

Peloton : Yol bisikleti yarışlarında birlikte ilerleyen bisikletçilerin oluşturduğu gruba verilen ad.


Quick Release : Elle açılıp kapanan mandal düzeneği sayesinde teker göbeği, sele borusu vs. parçaların sabitlenip kilitlenmesini sağlayan sistem.

Rotor   : Disk frenli bisikletlerdeki fren diski.

Brake Rotor

Ruble    Fixie haricindeki bisikletlerdeki arkadaki serbest (geriye doğru tekerden bağımsız dönebilen) dişli ya da dişliler. Diğer adı kaset dişli.

Cassette

Sele KelepçesiSele borusunun kadroya girdiği noktada sele borusunu sıkıştırıp konumunu sabitlemeye yarayan parça.
Seatpost clamp

Single Speed : Vitessiz bisiklet olup fixie bisikletten farkı arka dişlisinin geriye doğru tekerlekten bağımsız dönebiliyor olmasıdır. Diğer bir deyişle bisiklet ilerlerken pedal çevirmek zorunda olmazsınız.

Spacer : Dolgu pulu anlamına gelmekle birlikte genelde gidonun yüksekliğini ayarlamak için maşa borusunun kadro alın borusu üstünde kalan kısmına geçirilen pullar için kullanılan ad.


Spd (kilitli) PedalShimano Pedaling Dynamics in kısaltması. Özel ayakkabılarının tabanlarındaki metal parçanın (kal) pedala kilitlendiği ve pedala, itişin yanında çekiş gücü de uygulayabilmeyi sağlayan sistem.Kağıt mendilin Selpak markası ile özdeşleştiği gibi kilitli pedal da kısaca spd olarak anılmaktadır. 

Spd

Tandem
 : Pedal çeviren iki sürücüsü olan bisiklet türü
Tandem

Trainer : İç mekanda bisikletin arkasını askıya alıp pedala uygulamadığımız güce çeşitli yöntemlerle direnç oluşturarak bisikletle olduğumuz yerde, ilerlemeden antrenman yapmamızı sağlayan düzenek.

Yılan Isırığı : Düşük lastik basıncı sebebiyle kaldırım, çukur vb. engellerden geçerken şambrel (iç lastik) jant ve dış lastik arasına sıkışıp iç lastikte küçük bir yarık oluşabilir. Bu sebeple lastiğin patlamasına yılan ısırığı denir.